Scheiden en dan?
Wanneer je gaat scheiden moet er een hoop geregeld worden. Er vindt bijvoorbeeld een vermogensverdeling plaats. Er wordt gekeken naar de woning, de inboedel, de auto en de gezamenlijke verzekeringen. Daarnaast wordt er gekeken naar partneralimentatie, pensioen en belastingen. Blijft er iemand in het huidige huis wonen of wordt het huis verkocht? Allemaal belangrijke beslissingen die genomen moeten worden.
Scheiden met kinderen
Wanneer jij en je toekomstige ex-partner samen kinderen hebben zullen ook hierover afspraken gemaakt moeten worden. Al deze afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan. De omgangsregeling, de financiële regelingen, de opvoeding en verzorging van jullie kinderen, maar ook de medische behandeling en de schoolkeuze van jullie kinderen komen te staan in het ouderschapsplan. Bij het opstellen van het ouderschapsplan staat het belang van de kinderen altijd voorop.
Hoe lang duurt het om te scheiden?
Wanneer je eenmaal besloten hebt dat je wilt scheiden wil je dat zo snel mogelijk geregeld hebben. Echter de duur van een scheiding is afhankelijk van jullie situatie. Wanneer beide toekomstige ex-partners nog met elkaar in gesprek zijn en de juiste juridische hulp hebben ingeschakeld, bijvoorbeeld een mediator, kan een scheiding in zes tot tien weken rond zijn. Is er sprake van ruzie en kunnen beide partijen zich niet vinden in de te maken afspraken, is er zelfs sprake van een echtscheidingsprocedure bij de rechtbank, dan kan een scheiding een aantal jaren duren.
Wanneer is de scheiding definitief?
Wanneer de scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn is deze definitief. Dit inschrijven gebeurt wanneer de beroepstermijn van drie maanden is verlopen. Als geen van beide partijen in hoger beroep wil, hoeft die termijn niet afgewacht te worden. In dat geval wordt er een akte van berusting getekend, daarin wordt verklaard dat er geen hoger beroep tegen de echtscheiding zal worden ingesteld. De scheiding is dan definitief.